Hopp til hovedinnhold (trykk enter)
Arkivplan.no

Prosesser og rutiner Digitalt depot

Printer-ikon  Utskriftsvennlig versjon

Om dokumentet

 Dokumentet har som formål å gjøre rede for samtlige rutiner og prosesser knyttet til digitalt depot ved IKA Trøndelag. Arbeidet er et resultatet av prosjektet «Prosesser og rutiner» ved KDRS, et samhandlingsprosjekt hvor samtlige av KDRS sine eiere deltar.

 

Bilde1

 

Mer om malen for rutinearbeidet her - http://www.kdrs.no/prosjekt/ProsessDigitaltDepot.htm

Dokumentet er sist oppdatert 3. mars 2020.

Innhold 

Forberedelse deponering. 4

A1-1 Kartlegging av system.. 4

A1-2 Bevaringsplanlegging/vurdering. 5

A1-3 Avtale innlevering. 6

A1-4 Samle opplysninger. 7

A1-5 Uttrekk. 7

A1-6 Lage SIP. 8

A1-7 Utsending av SIP. 9

Mottakskontroll 10

A2-1 Håndtering av avtale. 10

A2-2 Oppretting av logg. 10

A2-3 Mottak. 10

A2-4 Registrering. 10

A2-5 Utsending av kvittering for mottatt overføring. 11

A2-6 Integritetssikring. 11

A2-7 Viruskontroll 11

A2-8 Innholdskontroll 11

Vedlikehold og forvaltning av AIP. 12

D1 Overvåking integritet hos AIPer. 12

D2 Planlegging av tiltak. 12

D3 Oppdatering av AIPer. 12

D3-1 Oppretting av logg. 12

D3-2 Kopiere AIP (AIU og AIC) fra DSM til kontrollområde. 13

D3-3 Utsjekking til arbeidsområde. 13

D3-4 Oppgradering av AIP. 13

D3-5 Innsjekking til kontrollområde. 13

D3-6 Differanse- kontroll fremstilling av ny pakke. 13

 

 

Forberedelse deponering

Forberedelse for deponering går gjennom arkivskaperens ansvar før deponering finner sted.  Denne seksjonen dekker elementer som danner basisen for en senere deponering, og består i stor grad av kartlegging og innsamling av informasjon av det som skal deponeres. I all hovedsak er det arkivskaper selv som er ansvarlig for å tilrettelegge for at deponeringen inkluderer nødvendig informasjon for langtidsbevaring, dette med eventuell bistand fra IKA Trøndelag.

 

A1-1 Kartlegging av system

Ansvar:

Arkivskaper har hovedansvaret. Rådgiver ved arkivdanning og IT-arkivar fra depotinstitusjonen bistår.

 

Rammebetingelser:

Arkivloven med forskrifter regulerer forholdet mellom IKA Trøndelag og eierkommuner gjennom selskapsavtalen. IKA Trøndelag benytter pr. 31.12.2019 ikke avtaler pr. deponering, men baserer seg istedenfor på fortløpende endelige godkjenninger etter hvert som kommuner deponerer.

 

Beskrivelse:

Malen for kartlegging danner minimumsgrunnlaget for opplysninger som skal samles inn og rapporteres til IKA Trøndelag ved deponering av system. Det er svært viktig at opplysningene blir kartlagt idet systemet settes i produksjon. Dette er et særlig krav hva fullelektroniske system angår, jfr. Riksarkivarens forskrift kap. 9 som setter krav til både system og miljø ved fullelektronisk danning.

 

Følgende opplysninger skal registreres, dette kan eksempelvis gjøres i Arkivplan:

  • System Navn
  • Versjon
  • System leverandør
  • System Type, altså om dette er en fagsystem eller Noark system.
  • Bevaringsvurdering, samt om materialet skal bevares elektronisk eller på papir.
  • Gjeldende systemansvarlig i kommune, oppdateres ved endring.
  • Tidsrom i bruk
  • Navn på arkivskaper eller de organer som har hatt roller som arkivskapere ved å oppdatere systemet. Når et system har hatt flere arkivskapere, skal også de ulike rolletypene som arkivskaper beskrives
  • Arkivdeler
  • Beskrivelse av formål og bruk administrativt, gjerne knyttet til hjemler for å opprette den
  • Omtale/liste over av hovedfunksjoner, inn og utdata

For Noark system er det ikke behov å utdype de to siste punktene.

 

Systemdokumentasjon

  • System og driftshåndbøker, særlig opplysninger som går på basen i bunn. Eksempelvis ER-diagram.
  • Brukerhåndbøker

Offentlighetsvurdering

  • Dersom deler av materialet er gradert, konsesjonsbelagt, underlagt taushetsplikt eller av andre grunner unntatt for offentlighet, skal det informeres særskilt om dette.

Rettighetsavklaring

  • Dersom deler av materialet har åndsverk i seg, bør det angis med hvilken lisens som danner grunnlag for videre formidling. En almen måte er å bruke Creative Commons lisenser. Lisensvelgeren kan hjelpe deg å angi dette:

http://creativecommons.org/choose/?lang=no&jurisdiction=no

 

 

A1-2 Bevaringsplanlegging/vurdering

Ansvar: Arkivskaper har hovedansvaret. Rådgiver ved arkivdanning og IT-arkivar fra KAI bistår.

Rammebetingelser: Bestemmelse om bevaring og kassasjon, og arkivplan.

Beskrivelse:

Dette er en rutine som må gjennomføres før systemet tas i bruk. Når et system tas i bruk skal det være foretatt en bevaringsvurdering oppimot en allerede eksisterende plan for bevaring av andre eksisterende system. Dersom dette ikke er gjort, bør dette senest gjennomføres før overføring til IKA Trøndelag. En viktig forutsetning for å kunne bevaringsvurdere et system er at kartlegging er gjennomført ( A1-1).

Formålet med bevaringsvurderingen er å sikre at nødvendig informasjon blir bevart, samtidig som man ikke lagrer mer enn nødvendig. Ved å ha god kontroll på data, altså hvor det lagres og i hvilke system, kan man aktivt begrense duplisering. Mange systemer har også en god del hjelperegistre som ikke er relevante. Hjelperegistre eller tabeller som er kritiske for å kunne forstå data, må lagres i hvert system. Man skal ikke være avhengig å ha tilgang til andre system for å kunne tolke data.

For systemer som er lite plasskrevende kan det være mer lønnsomt å lagre alt av info, enn å bruke tid på bevaringsvurdering av hele systemet. Ulempen er at de data som er unødvendige kan være forstyrende i jakten på relevant info ved innsyn og gjenbruk.

Dersom alle data ikke tas vare på, skal det foreligge en vurdering av hvilke data som man tar vare på og hvilke man ikke tar vare på. Det må altså foreligge en begrunnelse som skal ligge i arkivplanen. Husk at jfr. Riksarkivarens forskrift § 7-3 skal det foreligge kassasjonsdato på materialet som skal kasseres. Dersom kommunen ikke har bevarings- og kassasjonsvurdert materialet og satt kassasjonsdatoer så skal materialet bevares i sin helhet.

IKA Trøndelag forutsetter at Arkivplan.no benyttes, slik at IKA Trøndelag har tilgang til bevarings- og kassasjonsvurderingen. Dette fordi opplysningene delvis danner grunnlag for dokumentasjon som skal innrapporteres til IKA Trøndelag i forbindelse med deponeringen.

IKA Trøndelag forutsetter videre at en kopi av kommunens arkivplan deponeres sammen med enhver deponering.

 

 

A1-3 Avtale innlevering

Ansvar: Arkivskaper. IT-arkivar fra KAI bistår.

Rammebetingelser: Avtalemal

Verken vår selskapsavtale eller serviceerklæring gjør detaljert rede for hvilke oppgaver IKA Trøndelag skal utføre for sine eiere i forhold til innlevering av digitalt materiale. Selskapsavtalen er likevel tydelig på at forhold mellom IKA Trøndelag og dets eiere reguleres av arkivloven intensjoner og bestemmelser.

«Formålet med selskapet er å legge forholdene til rette for eiernes rasjonelle, funksjonsdyktige og effektive gjennomføring av arkivlovens intensjoner og bestemmelser. Selskapet skal kunne fungere som arkivdepot for eiernes papirbaserte og elektroniske arkiver og sørge for at materialet blir gjort tilgjengelig for offentlig bruk, forskning og andre administrative og kulturelle formål.»

Riksarkivarens forskrift  § 5-1 punkt 2) stadfester at kommuner og fylkeskommuner selv fastsetter krav til materiale som skal overføres til arkivdepot. Her vises det til teknisk kritiske krav hva overføring av elektronisk materiale til depot angår. For IKA Trøndelag gjelder det at de tekniske bestemmelsene i Rikarkivarens forskrift kap. 5 skal følges, da disse er en forutsetning for å gjøre langtidsbevaring og senere gjenbruk av materialet mulig.

Hva ansvar for generering av uttrekk og deponering angår er det slik at alt overordnet ansvar for materialet ligger hos administrasjonssjefen i hver kommune og fylkeskommune. Arkivloven § 10 stadfester at kostnaden for generering av uttrekk og avlevering til Arkivverket skal dekkes av det avleverende organet. IKA Trøndelag følger samme prinsipp ved kommunal deponering.

 

A1-4 Samle opplysninger

Ansvar:  Arkivskaper. IT-arkivar fra KAI bistår.

Rammebetingelser:  

Dokumentasjon og bevaringsvurdering av systemet skal normalt være innsamlet og lagt i arkivplan, jfr. A1-1. Dersom dette mangler må kommunen sørge for å få dette på plass, og dokumentere dette i arkivplan.

Ved deponering skal skjema «Informasjon om deponering» fylles ut med opplysninger hentet fra arkivplan. I tillegg til dette bør samtlige logger generert ved uttrekk følge med. IKA Trøndelag ønsker for Noark-5 deponeringer også at leverandør tester sitt eget uttrekk før oversendelse ved å benytte testverktøyet «Arkade-5». Verktøyet ligger tilgjengelig på Arkivverkets hjemmesider. Rapporten fra dette verktøyet legges ved deponeringen. Ved alvorlige feil bør disse utbedres før oversendelse til depot.

Husk at materialet før oversendelse skal krypteres og pakkes til en .tar fil. Det skal også tas en sjekksum av denne .tar filen, som oversendes sammen med «Informasjon om deponering».

 

A1-5 Uttrekk

Ansvar:  Arkivskaper. IT-arkivar fra KAI bistår.

Rammebetingelser:  Riksarkivarens forskrift kap VII, Normalinstruksen

Pr. 2020 finnes det fremdeles et stort utvalg ulike systemer på markedet, som grovt kan deles inn i følgende grupper:

  • Fagsystemer som ikke følger Noark standard
  • Koark3/Noark3
  • Noark 4
  • Noark 5

For systemer som følger Noark-5 standard gjelder det at disse skal deponeres som Noark-5 uttrekk. De tekniske spesifikasjonene for Noark-5 uttrekksformat er å finne i Noark-5 standard på Arkivverkets sine hjemmesider. IKA Trøndelag kan dessverre ikke bistå med generering av disse. Kommunene må derfor ta kontakt med aktuell leverandør av systemet og avtale generering av uttrekk. IKA Trøndelag bistår gjerne i dialogen, og kan også rettlede leverandør i forhold til avklaringer og spørsmål.

For kommunale systemer som ikke følger Noark-5 standard gjelder det at disse kan deponeres som SIARD filer. En SIARD fil er en ren databasekopi, og er jfr. Riksarkivarens forskrift § 5-12 bokstav e). IKA Trøndelag kan bistå kommunen med å generere disse filene direkte fra kommunens databasemiljø. Vi ber kommuner om å ta kontakt med IKA for videre rettledning i tilfeller hvor kommuner ønsker å deponere systemer som SIARD til oss.

I tillegg til disse systemene tar IKA Trøndelag imot alt det en kommune finner bevaringsverdig. Eksempler kan være:

  • Filstrukturer med tilhørende dokumenter
  • Hjemmesider
  • Video og lyd
  • Kun journaler og enkeltstående dokumenter og lister

I disse tilfellene ber vi kommunen om å ta direkte kontakt med oss for å avklare fremgangsmåten for deponering.

 

 

A1-6 Lage SIP

Ansvar:  Arkivskaper. IT-arkivar fra KAI bistår.

Rammebetingelser:  IKA Trøndelag sin instruks for deponering av digitalt materiale, skjema «Informasjon om deponering»

Ved generering av materialet som skal overføres ønsker vi at følgende medfølger:

  1. Selve materialet som skal bevares, altså Noark-5 uttrekk eller SIARD fil.
  2. Samtlige logger og rapporter generert ved uttrekk.
  3. For Noark-5 deponeringer skal info.xml vedlegges.
  4. For Noark-5 deponeringer bør test rapport fra Arkade-5 ligge ved. I tilfeller hvor denne viser feil ønsker vi at leverandør legger ved en tekst fil hvor disse feilene kommenteres.
  5. Kommunens arkivplan
  6. Eventuell systemdokumentasjon kommune eller leverandør har tilgjengelig.

 

Når materialet foreligger, så er det følgende punkter som gjelder for :

  1. Materialet skal pakkes til en pakke samtidig som det skal krypteres med minimum EAS-256 Dette kan gjøres ved å bruke gratis verktøyet 7-Zip. Vi ser helst at materialet ikke komprimeres, da det avhengig av størrelsen kan ta veldig lang tid å dekomprimere pakken. Materialet behøver ikke å pakkes til .tar format jfr. Riksarkivarens forskrift. IKA Trøndelag kan ta imot .zip fil.
  2. Ta sjekksum av den ferdige krypterte pakken. Dersom dere benytter 7-Zip så skal det være mulig å høyreklikke på pakken i etterkant og velge «CRC-SHA» og deretter SHA-256. Aktuell sjekksum limes inn i skjema på neste punkt. (ta kontakt dersom dere behøver mer hjelp med dette punktet)
  3. Fyll ut skjema etter beste evne, og husk å ta med sjekksum fra forrige punkt. Skjema finnes her - https://www.ika-trondelag.no/wp-content/uploads/2019/03/MAL-InformasjonOmDeponering-2.0.docx. Skjema kan oversendes til meg via ordinær e-post.
  4. Ta kontakt når dere har kommet så langt. Vi genererer da en lenke som dere kan benytte for å overføre pakken til oss via nett.

 

 

A1-7 Utsending av SIP

Ansvar:  Arkivskaper. IT-arkivar fra KAI bistår.

Rammebetingelser:  IKA Trøndelag sin instruks for deponering av digitalt materiale

 

Når materialet er pakket og klart til oversendelse kan dette foregå på flere måter.

  1. IKA Trøndelag kan ta imot oversendelsen fysisk. Dette gjøres ved å overføre materialet til et eksternt lagringsformat og ta med dette til IKA Trøndelag sine lokaler. IKA Trøndelag kan også hente dette fysisk.
  2. Materialet kan sendes rekommandert i posten.
  3. Avhengig av størrelse kan materialet overføres nettbasert ved å benytte KDRS sin installssjon av «FileSender». Det er viktig å merke seg at Filesender ikke krypterer materialet, og at materialet av den grunn må være kryptert før bruk av verktøyet. For store deponeringer over 200Gb kan vi dessverre ikke benytte dette verktøyet.

 

Før oversendelsen er det viktig at kommunen varsler at oversendelen er på vei pr. epost, og at aktuell epost inneholder skjema «Informasjon om deponering» samt eventuell krypteringsnøkkel. Krypteringsnøkkelen kan også sendes vis SMS.

 

Mottakskontroll

A2-1 Håndtering av avtale

IKA Trøndelag operer ikke med avtaler for hver deponering, såfremt deponeringen ligger innenfor det som er å anse som basistjeneste ved IKA Trøndelag. For hver deponering gjelder likevel at kommunen har varslet i god tid, samt gjort rede for eventuelle utfordringer med overføringen. Dette journalføres som inngående i sak- og arkivsystem, og det samme gjelder selve deponeringen når den ankommer. For journalføring av selve deponeringen skal ”Informasjon om innlevering” også journalføres som et vedlegg. Ved journalføring av inngående deponering skal det samtidig sendes og journalføres en svar til kommunen som bekrefter at forsendelsen er mottatt. Dette er dog ikke å anse som en godkjenning på selve deponeringen.

For system som ikke har blitt ført i henhold til lovverk, eller på annet vis krever særlig oppmerksomhet ut over selskapsavtalen skal det skrives egne avtaler for disse.

 

A2-2 Oppretting av logg

Ved mottak av SIP skal IKA Trøndelag på grunnlag av dokumentet ”Informasjon om innlevering” generere info.xml samt opprette en logg.xml.

//Denne biten er vanskelig å si noe om pr. i dag, da Essarch fremdeles ikke er lokalt kjent for oss. Vil det eksempelvis være slik at Essarch generer logg.xml, eller skal dette gjøres manuelt. Det samme gjelder rutiner for loggføring av hva som skjer utenfor Essarch. Må først få Essarch på plass før vi kan skrive noe utfyllende her.

 

A2-3 Mottak

Følgende må loggføres mottatt i logg.xml

  1. Mottatt SIP, med kopi av avtale.
  2. Dokumentet ”informasjon om avlevering” (samt loggføring av info.xml etter generering ved IKA?)

 

A2-4 Registrering

Mottatt deponering(SIP og Informasjon om avlevering) registreres i sak- og arkivsystem. Dokumentet Informasjon om avlevering skal journalføres .

//Det samme gjelder katalogverktøyet og oppfølgingssystem, men da disse fremdeles ikke er på plass er det vanskelig å si noe konkret om hvordan rutinen skal være.

 

 

A2-5 Utsending av kvittering for mottatt overføring

Kvittering for mottatt overføring sendes til kommune. Det er viktig å merke seg at dette kun er kvittering for mottak uten innholdskontroll.

A2-6 Integritetssikring

Sjekksum i depot genereres og sammenlignes med sjekksummen generert av arkivskaper. Dette gjøres på samme PC som viruskontroll, og skal gjøres før viruskontroll.

Dersom sjekksummer ikke stemmer

 

A2-7 Viruskontroll

Mottatt overføring skal ligge i karantene i minimum syv dager for å minimere risiko for nye ukjente virus, slik at signaturfiler er oppdatert. Etter at karantene perioden er over skal viruskontroll gjennomføres på en frittstående PC. Dette forutsetter at tar-filen pakkes ut, slik at samtlige filer er tilgjengelig for viruskontroll. Viruskontrollen gjennomføres etter internt dokumentert prosedyre ved navn ”Rutiner mottak av deponering”.

Dersom virus

  • Avvis innlevering med tilbakemelding «avvist, virus funnet» Tilbakemeldingen skal også journalføres i sak- og arkivsystemet, med logg fra viruskontrollen som vedlegg.  (Se A6-2 Tilbakemelding og opprydding)**
  • PC må renvaskes ifht virusprogramvareleverandørens anvisning.

 

A2-8 Innholdskontroll

Innhold i SIP samt tilførende dokumentasjon sjekkes ifht avtalen, uten å åpne filer.

Dersom noe mangler

  • Avvis innlevering med tilbakemelding «avvist, mangler innhold». Tilbakemeldingen skal også journalføres i sak- og arkivsystemet, med oversikt over mangler. (Se A6-2 Tilbakemelding og opprydding)**

Vedlikehold og forvaltning av AIP

 

D1 Overvåking integritet hos AIPer

For samtlige godkjente deponeringer som leveres til IKA Trøndelag gjelder det at disse skal sjekkes inn og overføres til sikringsdepot v/KDRS. Sikringsdepot benytter EssArch som programvare for depotstyring. EssArch vil for hver innsjekkede pakke genere en sjekksum ved innsjekking for hele pakken, og det er denne sjekksummen som danner grunnlaget for senere integritetskontroll.

//Er sjekksummen lagret adskilt fra pakken i EssArch? Jfr. standard skal den ligge adskilt.

//Eksisterer det en logg for kontroll av sjekksummer?

//Integritetskontrollen må overvåke den samlede arkivbestanden og bekrefte bestandens integritet. Dette betyr i praksis at sjekksum må kjøres aktivt på pakker som ligger i bestanden – dette gjøres så vidt jeg vet ikke i Essarch? Ergo faller også forrige punkt om logg bort?

//Hvordan detekteres korrumpering og tap av data?

 

D2 Planlegging av tiltak

Som sikringsdepot vil KDRS for hver endring av lagringssystemet planlegge og legge til rette for å minimere risiko for systemustabilitet. For større implementeringer eller oppdateringer gjelder det at disse skal dokumenteres, og at dokumentasjonen skal gjøres tilgjengelig. Dokumentasjonen skal også innbefatte prosessens resultat.

KDRS er også ansvarlig for at det til enhver tid foreligger en plan for utskiftning av utstyrskomponenter basert på blant annet komponentenes levetid. Planen har som mål at det gjennomføres mediemigrering på nødvendig tidspunkt.

 

D3 Oppdatering av AIPer

En oppdatering av AIP vil iblant være nødvendig. Dette kan være seg ved ved migrering av formater eller ved tilvekst. En viktig prinsipp for bevaring av autentisitet og integritet er at en AIP aldri endres, noe som fører til at samtlige endringer for en AIP kun skal resultere i en ny versjon.

D3-1 Oppretting av logg

Dersom det ikke allerede eksisterer en logg for aktuell AIP fra lignende tidligere operasjoner opprettes denne. \\Loggen opprettes i EssArch – loggen opprettes hvor?

 

D3-2 Kopiere AIP (AIU og AIC) fra DSM til kontrollområde

Siste versjon av pakken kopieres til kontrollområde. Dersom AIP består av flere pakker kopieres samtlige til kontrollområde.

 

D3-3 Utsjekking til arbeidsområde

Pakken sjekkes ut til arbeidsområde

D3-4 Oppgradering av AIP

Pakken oppgraderes i henhold til behov. Hva som er gjort, hvorfor og hvordan beskrives i logg for pakken. Loggen skal følge pakken, og er å finne i ESSARCH/FILOMRÅDE?!

Operasjonen avsluttes med en viruskontroll.

D3-5 Innsjekking til kontrollområde

Pakken sjekkes inn til kontrollområde.

D3-6 Differanse- kontroll fremstilling av ny pakke.

Alle filer i pakken skal ha sjekksum. Det må kjøres en integritetskontrol når pakken går fra ett område til ett annet. De filer som er endret/slette som en følge av testing må bli merket.

//Ligger denne funksjonaliteten i Essarch – hvilke filer tar Essarch sjekksum av?

 

Differanse kontroll har som formål å avgjøre om det er nødvendig å sjekke pakken inn igjen til Essarch, samt eventuelt pakketype. For pakker som kun har blitt sjekket ut for eksempelvis formidling vil det ikke være nødvendig å sjekke pakker inn igjen, da ingen endringer har blitt foretatt på selve pakken.

For pakker hvor man kun endrer metadata og ikke selve innholdet i pakken kan en enkel AIU tilføyes til pakken. En AIU inneholder arkivskaperens info-fil, all dokumentasjon av depotoperasjoner fra og med mottak og eventuelle tilføyde metadata filer iht. DIAS xml-skjemaer og ADDML. AIU pakkes som tar, kontrolleres og integritetssikres med en samlet sjekksum.

For pakker hvor en del av innholdet har blitt endret vil det være behov for å genere en ny AIP. Den nye AIPen skal inneholde oppdatert informasjonsinnhold, arkivskaperens tilleggsdokumentasjon i form av en info-fil, all dokumentasjon av depotoperasjoner

 

//HER MÅ VI RYDDE LITT OPP; KANSKJE SKILLE UT I EGET VEDLEGG?

For ordens skyld gjelder følgende begrep:

AIP – (Archival Information Package): en ordinær arkivpakke (bevaringspakke) i arkivdepot med informasjonsinnhold og metadata.

AIC – AIC (Archival Information Collection): en overordnet ”samlepakke” i arkivdepot som er tilknyttet flere underordnede AIP-er (i DIAS: flere ”generasjoner” av samme AIP). En AIC inneholder bare metadata. Tilknyttede AIP-er utgjør dens informasjonsinnhold.

AIU – (Archival Information Unit): En forenklet tilleggspakke til en AIP som bare inneholder metadata.

Figur 1 Forhold mellom AIC, AIP og AIU. Hentet fra DIAS rapporten

Bilde2

 

D3-7 Fremstilling av ny pakke.

Denne rutinen gjelder både innsjekking av helt nye pakker så vel som generering av transformerte pakker. IKA Trøndelag opererer med et pakkevindu på tre pakker i tillegg til opprinnelig AIP-0. Dette betyr at det til enhver tid ikke skal eksistere flere enn tre versjoner av samme pakke, der hvor endringer har utløst generering av ny pakke. I tilfeller hvor AIP-4 blir generert, betyr dette altså at AIP-1 slettes i sin helhet fra depot. AIP-0 som er uendret deponering slik den ble mottatt fra arkivskaper skal aldri endres eller slettes.

Deponeringen slik den mottas fra arkivskaper behandles i henhold til rutiner for mottak, og sjekkes deretter inn som AIP-0. Dette gjøres for å bevare og dokumentere pakkens opprinnelse og integritet ved mottak. Dersom deponert pakke på noe som helst måte må endres eller redigeres av IKA Trøndelag, sjekkes den nye versjonen inn som AIP-1. Dersom det kommer senere vedlegg til denne pakken kan disse sjekkes inn som en AIU, altså en tilleggspakke.

For samtlige nye pakker gjelder også at det skal genereres en AIC, som binder samtlige pakker som logisk hører sammen til en enhet. En AIC er på mange måter altså enheten som håndterer versjonskontrollen i depot.

//Regner med at Essarch håndterer automatisk generering av AIC, samt tilbyr muligheten for generering av AIU?